jump to navigation

δύο πράγματα (2) 9 Μαρτίου, 2008

Posted by alex in 2 πράγματα.
Tags:
trackback

το βαρύ:
Βλέποντας κάτι παλιές φωτογραφίες από διακοπές σκέφτομαι ότι οι στιγμές στις οποίες νιώθει κανείς ευτυχισμένος είναι οι στιγμές όπου είναι πολύ μικρός / χαζός / ασυνείδητος / αδιάφορος / αδαής για να δει το bigger picture.

το ελαφρύ:
Παίρνετε ένα φιλέτο, μοσχαρίσιο κατα προτίμηση, και όπως είναι το ρίχνετε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Στα 4-5 λεπτά* ρίχνετε λίγο αλατοπίπερο στη μία μεριά, αναποδογυρίζετε και ρίχνετε και στην άλλη. Περιμένετε άλλα 4 λεπτά* και ρίχνετε ό,τι λίγο χορταρικό γουστάρετε για γαρνιτούρα (δηλαδή ρίγανη ή μαϊντανό ή άνιθο κλπ κλπ, υποθέτω ότι πάνω σ’αυτό το ζήτημα θα επεκταθεί κατάλληλα ο oxotnic στα κόμεντς), αφήνετε το χορταρικό για ένα λεπτό και σβήνετε με κόκκινο κρασί ή μπύρα. Συνοδεύεται πολύ καλά με καμιά σαλάτα με βλήτα και λαδολέμονο. Θα πρότεινα στο σερβίρισμα να ρίξετε πάνω στο κρέας ένα ξύσμα βούτηρο με λίγο από το χόρτο που χρησιμοποιήσατε για τη γαρνιτούρα, αλλά δε θα λέγεται πια ελαφρύ.

*Η διάρκεια ψησίματος που προτείνω έχει σαν δεδομένο ότι τρώτε το κρέας σας λίγο κόκκινο και με ελάχιστο αίμα. Αν το προτιμάτε αλλιώς μπορείτε να το αφήσετε να ψηθεί περισσότερο. Αν και νομίζω ότι η επιθετικότητα που προκαλεί το να τρώει κανείς ωμό κρέας μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σ’αυτή την κοινωνία.

UPDATE: 50ft queenie εννοείς κάτι τέτοιο; (και με την ευκαιρία διόρθωσα και ένα κραυγαλέο ορθογραφικό..)

thalasitsa.jpg

Advertisements

Σχόλια»

1. brightbitebyalex - 9 Μαρτίου, 2008

έλεγα να ανεβάσω καμιά φωτογραφιά (από τις διακοπές, όχι από τις μπριζόλες) αλλά θα ήταν καταστροφικό να συνδέσω τις μαλακίες που γράφω κατά καιρούς με τη φάτσα μου!

2. Oxotnic.nl - 9 Μαρτίου, 2008

‘Αυτό το category των 2 πραγμάτων αρχίζει να μου αρέσει!’
Αν και τα κόμμεντ μου όσο πάει γίνονται και πιο εφημεριδομεγέθη…

Δυστυχώς συμφωνώ με το βαρύ! Γι’ αυτό και καμμιά φορά είναι θεμιτό να κάνουμε τους χαζούς και αφελείς (με υπέρμετρη δυσκολία φυσικά).

‘Ρίχνετε ό,τι λίγο χορταρικό γουστάρετε’ – Αρωματικά βότανα λέγονται Β______, δε μιλάμε για αντίδια και ζωχούς! Μέχρι και στα ολλανδικά στα είχα γράψει στο ντουλάπι… τσ τσ τσ.
Θα συμφωνήσω με τη συνταγή και θα μου επιτρέψεις -γιατί μ’ αγαπάς απέραντα- τα εξής τιπς! (κι εγώ σ’αγαπάω).
-Δύο είναι τα μυστικά για ένα καλό φιλέτο: α) να είναι πολύ καλά πυρρωμένο το σκεύος (πάντα με ράγες) και προπαντώς β) να είναι εξαιρετικής ποιότητας το φιλέτο. Αλλιώς ότι και να το κάνεις σόλα γίνεται…
-Με το φιλετάκι πάει εξαιρετικά το δενδρολίβανο! Αλλιώς μπορείς πριν το ξαπλώσεις τρυφερά στο τηγάνι να χτυπήσεις από κάθε πλευρά καμιά δεκαριά κόκκους πράσινο πιπέρι μέχρι να μισομπούν στη σάρκα του – θα εκπλαγείς από το subtle αποτέλεσμα.
-Προσοχή! Μην το τρυπάτε με το πηρούνι! Μείωνεται δραματικά ο εξέχουσας σημασίας βαθμός ζουμερότητας!
-Συνήθως ένα φιλέτο δε απαιτεί ιδιαίτερο ‘σβήσιμο’, αλλά αν προσθέσεις λίγο κρασάκι είναι καλύτερα να είναι λευκό (αν θες να συνεχίσουμε να το λέμε σχετικά ελαφρύ) για το άρωμα, και αφήνουμε άλλα δύο λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-Επειδή είμαι λιχούδης τύπος σαν κι εσένα (κατά βάθος!), το ξύσμα βουτύρου επιβάλλεται και μάλιστα πραγματικού (όχι becel και μλκίες…). 😀

*Συμφωνώ για την ωμότητα της σάρκας. Είναι από τις λίγες απολαύσεις πραγματικού κινδύνου που μπορεί να γευτεί ο αστός φλανέρ του 21ου αιώνα (καλά ντε, μη μου πετάς την παντόφλα-τούβλο..!).

3. Σοφία - 9 Μαρτίου, 2008

Τι βλέπω έχουμε γαλλική κουζίνα σήμερα; Γιατί όπως το περιγράφετε, αν αφαιρέσουμε τα «χορταρικά» και προσθέσουμε πιπέρια, βγαίνει ένα υπέροχο steak au poivre .

Για το βαρύ συμφωνούμε. Τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή…

4. m13 - 9 Μαρτίου, 2008

το (ένα) άργησες να το καταλάβεις 😛 και είναι ακριβώς έτσι
«μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι!»
🙂

το (δύο) είναι μία αηδία σκέτη. Ωστόσο, πρέπει να πώ ότι σκεπτόμενη κάτι τύπους σαν εσάς, μπόρεσα να φάω χτές ένα κρέας που έψησα μόνο για 20 λεπτά. Λέω «τί μπορεί να πάθω, άλλοι τα τρώνε ωμά»
🙂

καλημέρες

5. m13 - 9 Μαρτίου, 2008

«θα ήταν καταστροφικό να συνδέσω τις μαλακίες που γράφω κατά καιρούς με τη φάτσα μου!»

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ 🙂

6. brightbitebyalex - 9 Μαρτίου, 2008

Γαμώ τα κόμεντς κάνατε!

oxotnic: hαha! Φίλε έχω μείνει άφωνος. Θα εφαρμόσω τα κόλπα σου σήμερα κιόλας. Σου έκανα ένα edit γιατί προτιμώ να παραμείνω ανώνυμος 😛 Αυτό με τα μυρωδικά στην ολλανδία είχε πολύ γέλιο! Πιο πριν πήγαινα στο σούπερ μάρκετ και τα μύριζα όλα 😀

Σοφία: Δεν το ήξερα αυτό. Θα το κοιτάξω τώρα. Δεν κατέχω καθόλου από γαλλία.. 😯

m13: 20 λεπτά; πες μου, δεν ήταν πολύ πιο ζουμερό από το κανονικό που ψήνεις; Χαίρομαι πάντως που τύποι σαν εμάς μπορεί να είναι χρήσιμοι σε κάτι! 😛

καλημέρα σε όλους

7. 50ft queenie - 9 Μαρτίου, 2008

Α, εσύ είσαι πολυτάλαντο παιδί!

Το ροζ πιπέρι μπορεί να σε βοηθήσει και στα 2 points σου.

Στο δεύτερο, το προσθέτεις (εγώ σε αρκετή ποσότητα) από πάνω λίγο πριν το σβήσεις, και στο πρώτο, κάνεις Photoshop στις φωτογραφίες σου, αντικαθιστώντας το κεφάλι σου με έναν τεράστιο κόκκο ροζ πιπέρι.

8. brightbitebyalex - 9 Μαρτίου, 2008

ahahahahahahaha

9. 50ft queenie - 28 Μαρτίου, 2008

Ααααα! Τώρα το είδα!

Ναιναι! Είναι φοβερή φωτογραφία!

(Μετά, αν έρθει η ώρα ποτέ να γνωριστείς με κάποιον από online, θα κρατάς τον Ταχυδρόμο, κι αντί για γαρύφαλλο, θα κρατάς και μια πιπεριά!)

10. brightbitebyalex - 29 Μαρτίου, 2008

ναι, γιατί αν στείλω ένα mail με την κανονική μου φάτσα χωρίς λαχανικά μπροστά θα με στήσουνε!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: